51/2010. BOŽIĆ

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

20-26.12.2010. 

U ovom tjednu sav kršćanski svijet slavi Božić – rođenje Isusovo. Poruka Njegovog rođenja i žrtve – spasenje čovječanstva prati nas već više od 2000 godina. Pokušajmo ubuduće opravdati Njegovu žrtvu i svojim djelima učiniti svijet ljepšim.

Božić je tradicionalno vrijeme darivanja. Ispod bora mnogi karataši uz redovite darove naći će vjerojatno i karate dar (novi kimono, karate knjigu, zaštitnu opremu i sl.). Primiti dar veliko je veselje, ali bit stvari nije u primanju.

Poruka Božića nije primanje, već davanje. Davanje se danas uglavnom svodi na materijalno davanje. Niti to nije poruka Božića. Davanje treba biti duhovne, emocionalne prirode. Osjećaj ljubavi, pripadnosti, sigurnosti, povjerenja, pravednosti, odgovornosti je ono što je potrebno ljudskom biću, dok sve ono materijalno je potrošno i veseli u prvom trenutku, a dugoročno ne popunjava ljudsku dušu.

Sportaši, vaši roditelji, treneri i klupski kolege vas vole i pokušajte biti što bolji prema njima. Iskrenost, povjerenje, prijateljstvo, solidarnost je ono što oni od vas očekuju, priuštite im to. Razmislite što možete dati od sebe kako bi atmosfera u klubu bila bolja, kako bi vaš klub bio uspješniji, na koji način možete usrećiti svoje prijatelje. Ponašajte se kulturno prema svim sudionocima na natjecanjima. Podnesite dostojanstveno sportski poraz.

Treneri, imajte punu odgovornost prema velikoj ulozi koju imate u karateu. Uz svu ljubav koju trebate imati prema svojim sportašima, nemojte podleći svom egu i ponekad neobjektivnim ambicijama, “trčeći” za što boljim rezultatom, jer time ne pomažete sportašima u njihovom prirodnom razvoju. Vaš dobar stručan rad, te trud i sposobnost sportaša dat će dobar rezultat kad za to dođe vrijeme. Dobrim pedagoškim pristupom dobit će te njhovo povjerenje, a tad i najteži zadaci neće biti nepremostivi. Na natjecanjima se od vas očekuje sportsko ponašanje prema drugim trenerima i ostalim sudionicima natjecanja.

Roditelji, poduprite svoju djecu da ustraju u karateu. Ispunite svoju odgojnu ulogu i podučite djecu kako da se ponašaju prema drugoj djeci, trenerima, kako da se ponašaju u klubu i na natjecanjima. Ambicioznost je dobra karakteristika i potaknite svoje djete da bude ambiciozno, ali imajte na umu da ambicije moraju imati i podlogu u realnosti. Ciljevi neka budu visoki, ali put do cilja je ono što nas čini jačima i boljima.

“Gradski oci” poduprite i “male sportove” (poput karatea) koji imaju veliko i dobrodušno srce i imaju značajnu ulogu u ovom našem društvu.

Sretan i Blagoslovljen Božić.

Bushido - Klub za pobjede!