48/2010. IDOL

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

29.11.-05.12.2010.

Idol ili uzor je osoba kojoj se divimo zbog nekih njenih sposobnosti ili uspješnosti u određenim djelatnostima. Idol nas može zadiviti i svojim izgledom ili autoritetom koji ima u užem ili širem društvenom okruženju.

Najčešći uzori su vlastiti roditelji, starija braća ili sestre, bliski rođaci, uspješni prijatelji, te javne osobe kao što su glumci, pjevači, sportaši i sl. Uzori su uglavnom i jako uspješni pojedinci u nekoj struci.

U sportu, pa tako i u karateu imati uzora je redovita pojava. U prvo vrijeme to su roditelji ili starija braća i sestre ukoliko se bave karateom, trener kluba, kao i filmske borilačke zvijezde. Kasnije uzorom postaju najuspješniji sportaši iz kluba, odnosno državni reprezentativci ukoliko ostvaruju međunarodne uspjeh, da bi u zrelijoj dobi uzorom postajali najuspješniji karate sportaši na svjetskoj razini.

Imati uzora je pozitivno jer nas motivira da puno treniramo da bi dostigli majstorstvo uzora, a ujedno uspješan natjecatelj – uzor ukazuje koji stupanj kvalitete treba postići da bi mu se kvalitetom približili. Često se uzoru pripisuju i kvalitete koje ne posjeduje (pretjeruje se u prikazivanju njegovih sposobnosti), što ne mora biti automatski loše, jer time postavljamo još više “ljestvicu” koju želimo postići.

Za klub je korisno imati kvalitetnog sportaša koji će biti uzor drugim vježbačima u klubu. On je motivirajući faktor za članstvo koje će se više truditi u treniranju kako bi dosegli njegove rezultate. On (ona) je središnja figura koja će homogenizirati članstvo i potaknuti članove kluba da odlaze na natjecanja kao navijači. On (ona) svojim rezultatima diže rejting (vrijednost) kluba u prestižu sa sportskim konkurentima.

Biti idol u klubu, koliko god to bilo ugodno, nije laka misija. Imati veliki krug obožavatelja koji od tebe svaki put puno očekuju, koji ti pripisuju snagu i sposobnosti koje realno i nisu baš tolike, jako obvezuje i opterećuje. Uz obvezu sportskog uspjeha, idol mora stalno paziti i na svoje ponašanje, koje se od njega očekuje da bude besprijekorno. Mnogi, iako odlični sportaši ne mogu nositi taj teret, pa im sportska karijera zna konstantno s godinama padati i na kraju završiti izvan karatea.

Nakon što imaš svog idola, a zatim sam postaneš nekome idol, moraš biti zadovoljan sobom, ali i postati svjestan da tek sad moraš dati svoj maksimum na svim poljima i ne razočarati svoje obožavatelje.

Bushido - Klub za pobjede!