44/2010. NAVIJAČI

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

01-07.11.2010.

Sastavni dio sportskih natjecanja je i publika. U nekim sportovima (profesionalni sportovi) publika je toliko značajan čimbenik, da bez nje ti sportovi ne bi niti opstali. Za svaki sport je poželjno da se prilikom natjecanja pojave i gledatelji.

Gledanjem sportskog nadmetanja, provodimo korisno slobodno vrijeme, a poneki koji do tad nisu bili upoznati s tim sportom donesu odluku da oni ili netko njihov (djeca, unuci) počnu vježbati taj sport.

Među gledateljima često se nalaze skupine za potporu određenim sportašima ili sportskim ekipama – navijači. Navijači su obično aktivni ili pasivni članovi sportskih klubova i svojim bodrenjem nastoje motivirati svoje favorite da daju sve od sebe kako bi izborili sportsku pobjedu. U svrhu bodrenja nerijetko sa sobom nose i rekvizite: klupske (državne ukoliko nastupa reprezentacija) zastave ili/i transparente, šalove, kape s klupskim obilježjima, odnosno da bi u mnoštvu bili što zamjećeniji i da ih njihovi ljubimci čuju – trube, bubnjeve, zviždaljke i sl.

Sve je to dobro i poželjno ukoliko navijačko ponašanje ne prijeđe granicu pozitivnog navijanja. Navijači ne smiju vrijeđati protivničke igrače, suce, protivničke navijače niti ometati neutralne gledatelje da nesmetano prate tijek natjecanja. Naravno da je nedopustiva prijetnja ili fizički nasrtaj na ostale sudionike sportske priredbe. Navijači se moraju ponašati u skladu sa svojom ulogom – poželjan dekor natjecanja i pozitivna potpora svojim sportašima.

Sportašu podrška navijača puno znači i motivira ga da se maksimalno angažira jer osjeća odgovornost i prema svojim navijačima. Ukoliko pobjedi njegova sreća je dvostruka, postigao je svoj uspjeh, ali je presretan jer je usrećio i svoje navijače. Ukoliko da sve od sebe, a ipak izgubi – navijači će mu svejedno dati podršku i utjehu.

Karate natjecanja, nažalost, ne prati veći broj gledatelja. To su uglavnom kolege natjecatelji, prijatelji i uža rodbina. Uzrok tome nije neatraktivnost karate sporta (dapače, karate je jedan od najatraktivnijih sportova), već način organiziranja karate natjecanja. Na karate turnirima i prvenstvima, koji su uglavnom otvorenog tipa, nastupa puno natjecatelja u puno kategorija. Zbog toga natjecanja počinju vrlo rano ujutro i  završavaju kasno popodne ili čak kasno navečer. Tako dugotrajnu priredbu rijetko tko može odgledati u cijelosti, pa makar bio iz karate sporta. Za publiku koja nije iz karatea to nije prihvatljivo jer predugo traje i ne znaju kad se što događa, odnosno ne znaju što bi njima bilo zanimljivo za pogledati.

Da karate može imati publiku pokazuju revijalne priredbe kao npr. Top Ten za žene u Zagrebu, gdje deset vrhunskih sportašica “odmjeravaju snagu” u nešto malo više od 1 sat natjecanja. Zato, ako karate želi imati veću gledanost mora svoja natjecanja ustrojiti na taj način da publika dođe u sportsku dvoranu u točno određeno vrijeme i odgleda najzanimljivije susrete (borbe za medalje), te da to ne traje duže od 2 sata.

Bushido - Klub za pobjede!