43/2010. SVJETSKO PRVENSTVO

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

25-31.10.2010.

Održano je 20. Svjetsko seniorsko karate prvenstvo (27-31.10.2010. u Beogradu, Srbija). Hrvatska reprezentacija na tom najvećem karate natjecanju osvojila je 3 brončane medalje: Mirna Šenjug (kate), Jelena Kovačević (-55 kg borbe) i ženska ekipa u borbama (Ana-Marija Čelan, Maša Martinović, Azra Saleš i Ivona Tubić). Odličan rezultat za Hrvatsku, jer karate je razvijen u cijelom svijetu, a nastupilo je 88 zemalja. Bez medalje su ostale velike države poput Njemačke ili Slovačka s tradicijom stalnih osvajanja medalja, a neke velike zemlje su se morale zadovoljiti samo sa 1 brončanom medaljom kao Rusija i Engleska.

Na europskim i svjetskim prvenstvima svaka država može nastupiti samo sa po jednim natjecateljem u pojedinoj kategoriji, dakle samo najbolji sportaš predstavlja svoju državu na tim prvenstvima. Izbor svog predstavnika nacionalni sportski savezi vrše temeljem rezultata svojih sportaša na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

U procesu izbora najboljeg, slamaju se mnogi interesi sportaša, njihovih trenera i klubova, a emocije su na visokom mjestu napetosti. Ulog je velik i nikome nije lako. Nakon što je izbor izvršen, nastupa s jedne strane olakšanje za najboljeg, ali i novi stres – kako se pripremiti za još jaču konkurenciju (na europskom ili svjetskom prvenstvu).

Predstoji uglavnom relativno kratki period (3- 4 mjeseca) u kojem se moraju podići tjelesne sposobnosti, probati podići tehniku i taktiku na malo višu razinu, ali što je najvažnije psihološki se pripremiti za nastup. Predstavljati svoju državu na tim natjecanjima znači imati veliku odgovornost, jer se kroz rezultat sportaša percipira i država.

U takvim situacijama, najvažnije je kulturno se ponašati u kontaktu sa osobama koje na natjecanjima susrećemo (sportaši drugih država, njihovi treneri, suci, tehničko osoblje organizatora, osoblje u hotelu, restoranima i dr.).

U nastupima (kate ili borbe) sportaš treba nastupati hrabro, poštivati pravila natjecanja, držati se sportskog fair-playa. Dati sve od sebe da pokaže maksimum svojih mogućnosti je ono što se traži od sportaša, jer pobjedu ne možemo uvijek očekivati – s druge strane imamo isto takvog sportaša koji će dati sve od sebe da pobijedi.

Biti državni reprezentativac  je velika čast i trebamo sve učiniti da nas i našu državu drugi dožive na najljepši način.

 

Bushido - Klub za pobjede!