41/2010. PROTIVNIK

karate

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

11-17.10.2010.

Odlazak na natjecanje znači osim suočavanja sa sportskim ambijentom i suočavanje s protivnikom. Karate natjecanja, kate ili borbe, podrazumijevaju uspoređivanje s drugima, uglavnom 1 na 1 (osim u katama ekipno gdje katu izvode tri natjecatelja).

U karate natjecanjima gotovo redovito se primjenjuje kup sistem, što znači da od dva natjecatelja jedan obavezno gubi. Dakle, to je vrlo stresna situacija, jer samo jedan ide dalje prema 1. mjestu, a logično je da oba natjecatelja (što je sportski opravdano) žele pobjedu i u konačnici osvojiti 1. mjesto ili barem medalju. U takvom stanju velikih emocija, gubitak meča može uzrokovati negativan stav prema sucima ili protivniku.

U kata natjecanju protivnici u meču ustvari ne mogu ništa učiniti jedan prema drugom, osim možda izabrati katu koju će izvesti. Sve ostalo je u rukama sportaša da izvede katu maksimalno kvalitetno i sudaca da što stručnije i objektivnije ocijene koji sportaš je bolji. Dakle, nemamo nikakvog razloga da se ljutimo na svog protivnika. Ako smo i nepravedno (lošom sudačkom odlukom) izgubili, protivnik nije tomu kriv – sportski ga pozdravimo.

Ukoliko je protivnik bolji, budimo mu zahvalni, jer bez njega nebismo znali koliko još moramo raditi na sebi da bismo bili bolji. Protivnik koji nas zasluženo pobijedi, treba nas motivirati na još veći i kvalitetniji rad. To znači da nam sportaš protiv koga nastupamo nije protivnik, već pomagač u našem karate razvoju, dakle ne protivnik nego partner.

Sličan stav treba imati i u borbama, iako je tu situacija malo drugačija, jer u borbama smo u direktnom kontaktu s protivnikom i možemo utjecati na konačan ishod meča.Tu može doći do problema zbog prejakog kontakta ili nepravilnog udarca, jer u karateu nisu dozvoljeni udarci koji bi povrijeđivali protivnika. U žaru borbe događaju se takvi incidenti, ali treba dobro procijeniti da li je do tog došlo s namjerom (što je izrazito nesportski čin) ili je do tog došlo zbog nedovoljnog znanja sportaša ili je čak udareni sportaš svojom nesmotrenošću prouzročio svoju štetu.

Kako se postaviti u toj situaciji kad primimo nekontrolirani udarac? Prvo treba pretpostaviti da to nije učinjeno namjerno i ići uzvratiti istom mjerom, jer tu su suci koji bi trebali kazniti protivnikom prekršaj. Ukoliko je vidljivo da je to učinjeno namjerno, trener kluba bi trebao o tome porazgovarati s trenerom koji se ponio nesportski, kako se to ne bi ponovilo.

Ukoliko nas protivnik pobijedi na sportski način, treba mu čestitati na pobjedi i zahvaliti što nam je ukazao na naše slabosti u prikazu borbe, jer će nam to biti dragocjeno iskustvo i putokaz kako dalje trenirati i kako u slijedećim borbama postaviti bolju taktiku borenja.

Bushido - Klub za pobjede!