40/2010. SUDAC

karate

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

04-10.10.2010.

Kad krenemo na natjecanja, susrećemo se sa osobama koje odlučuju o kvaliteti naše izvedbe u usporedbi sa izvedbom suparnika. To su suci. Osobe bez kojih je nemoguće organizirati nadmetanje, jer bi se bez njih teško dogovorili koji je natjecatelj bolji.Suci su ti koji imaju apsolutnu vlast na borilištu i naš rezultat ovisi o njihovoj odluci.

Da bi netko obnašao funkciju suca, mora imati određene godine starosti (minimalno 18 god.), godine karate staža i adekvatno karate zvanje (minimalno 1. Kyu/1. Dan). Tko želi postati sudac mora proći tečaj za karate suca, gdje nakon održanih predavanja polaže pismeni i praktični test. Suci su rangirani po svojim zvanjima: županijski pomoćni, županijski glavni, republički pomoćni, republički glavni, međunarodni pripravnik, te međunarodna zvanja: europski judge “B”, judge “A”, referee “B”, referee “A” i svjetski judge “B”, judge “A”, referee “B”, referee “A”. Uz to suci posebno polažu zvanja za suce u katama i za suce u borbama.

Sudac uz veliku vlast na natjecanju nosi i veliku odgovornost za svoje odluke. On je stalno pod prismotrom trenera, natjecatelja i svojih kolega sudaca. Da bi taj teret odgovornosti uspješno nosio sudac mora biti izuzetno stručan i objektivan. Svaka njegova odluka se važe preispitivanjem njegove stručnosti i objektivnosti. Dakle, uz stručnost i visoke moralne vrijednosti sudac mora imati i veliku dozu hrabrosti i odlučnosti. Svaka njegova nesigurnost u donošenju odluke dovest će u pitanje vjeru u ispravnost njegove odluke.

Pravila borenja i natjecanja su strogo određena, te ih se suci moraju strogo držati, ali pravila nikad ne mogu obuhvatiti sve detalje natjecanja, odnosno nekad je upitno koji dio pravila u određenoj situaciji treba primjeniti. Sve detalje događanja na borilištu suci uglavnom opažaju vidom, tako da zbog nesavršenosti ljudskog vida prilikom velikih brzina sudac nije uvijek u mogućnosti da točno utvrdi što se stvarno dogodilo. Dugotrajnost karate natjecanja dovodi do umora sudaca, te im popušta koncentracija i dolazi do slabih reagiranja na akcije sportaša. U takvim slučajevima može doći do krivih odluka, a time i do nezadovoljstva trenera i natjecatelja, što dodatno otežava sucima rad, te ih dekoncentrira.

Sudac mora imati autoritet, te im ga za vrijeme natjecanja ne treba narušavati. Ukoliko sudac učestalo griješi, klubovi trebaju pismeno uputiti protest sudačkoj komisiji kako bi ona riješila takve neugodnosti koje doživljavaju natjecatelji koji nepravedno gube mečeve. Suci su osobe bez kojih nema natjecanja i interes svih sudionika u karate sportu je da im omogući maksimalne uvjete za rad. Jednako tako, suci postoje da bi omogućili sportašima pravedno natjecanje i omogućili najboljima da dokažu svoju kvalitetu, tako da u tom smjeru moraju djelovati.

Sudački posao je izuzetno težak i zato se svi trebaju potruditi da im taj posao olakšaju, jer će u tom slučaju i oni dati svoj maksimum – a to je u interesu svih sportaša i karatea u cijelini.

Bushido - Klub za pobjede!