39/2010. NATJECANJA

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

27.09.-03.10.2010.

Nakon nastupa na CRO Openu u Rijeci gdje su odlično nastupili naši najjači natjecatelji, ovaj tjedan započeli smo s natjecanjima za cijeli naš natjecateljski pogon. U četvrtak smo organizirali tradicionalni Bushido kup – Jesen 2010., a u subotu su naši ponajbolji natjecatelji odlično odradili (13 medalja!) 8. Otvoreno prvenstvo Zagreba.

U nedjelju, 10.10.2010. počinje 6. Karate liga za učenike zagrebačkih o.š. 2010/11. Liga je prvi stupanj natjecanja za zagrebačke karate sportaše i prilagođena je svim sportašima u odnosu na njihovo znanje i dob. Članovi Bushida su se do sad pokazali izuzetno uspješnim u Ligi, te i ove sezone očekujemo dobre nastupe i dobre rezultate.

Zašto se natjecati?
Sportska natjecanja imaju višestruku korist za djecu. Odlaskom na natjecanje dijete počinje samostalno djelovati. Treba hrabrosti i odlučnosti izaći na borilište i pred nepoznatim ljudima (suci, treneri drugih klubova, natjecatelji drugih klubova i publika) pokazati svoje znanje koje je još dosta krhko. Sam javni nastup je već mala (za neke i veća) trauma. Nakon nekoliko nastupa uglavnom nema više straha od nastupa ili je strah znatno manji.

Strah postoji i od rezultata nastupa. Poraz od protivnika, koji je moguć, može blokirati dijete, te ono ne pokaže ono što zna, već griješi ili mu je izvedba puno slabija. Trener i roditelji moraju ukazati dijetetu da je poraz sastavni dio natjecanja (u karateu se uglavnom primjenjuje kup sistem natjecanja, gdje već u prvom kolu polovica natjecatelja gubi i ispada iz daljnjeg natjecanja i tako redom u svakom kolu od preostalih polovica gubi). Poraz od protivnika nije nešto što nas treba demotivirati, već naprotiv motivirati na još predaniji rad na usavršavanju svojih sposobnosti. Jedino takav pristup vodi napretku, te će u dogledno vrijeme i sportski rezultat biti bolji. Osim toga, nije sramota izgubiti, jer i naš protivnik trenira i trudi se biti što bolji. Protivnik nam je pokazatelj da moramo još puno poraditi na svom usavršavanju.

Jednako je važno znati se ponašati i prilikom pobjede. Pobjeda nad protivnikom ne znači da smo dostigli vrhunska znanja i sposobnosti i da se više ne treba truditi i usavršavati, jer će se naši protivnici dodatno truditi i napredovati, te nas možda i dostići i prestići u kvaliteti. Neka djeca imaju bolje predispozicije za sport i možda duže ili više treniraju od vršnjaka, te su trenutno u prednosti i zbog toga stalno pobjeđuju u mlađoj dobi. Kasnije, kad ih drugi dostignu i možda prestignu, počnu prvi porazi. Dijete koje je naviklo stalno pobjeđivati, nakon prvih poraza doživljava veliku traumu koja čak može rezultirati povlačenjem iz sporta. Zato pobjeda ne smije biti imperativ, već je imperativ stalno napredovanje i uspoređivanje svog rada sa svojim radom od prije. Pobjeda ili poraz je relativna stvar koja ovisi o više faktora: kvalitete protivnika, izbora kate (ili u borbama taktike), trenutne spremnosti obadva natjecatelja (dobra ili slaba pripremljenost, bolest ili ozljeda i sl.), odluke sudaca i dr.

Izlaskom na natjecanja djeca se dodatno socijaliziraju – upoznaju djecu iz drugih klubova i s njima se sprijateljuju, osvajaju medalje – nagrade za uloženi trud, putuju u druga mjesta van svog prebivališta, susreću djecu iz drugih država – dolaze u kontak s drugim kulturama. Slaveći pobjede dijele radost sa svojim klupskim prijateljima ili podjele s njima tugu zbog poneki put neostvarenih pobjeda.

Biti sportaš i živjeti sportskim životom je korisno, zdravo i lijepo!!!

Bushido - Klub za pobjede!