38/2010. ČLANARINA

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener
 
20-26.09.2010.
 
Svake godine sa upisima u karate klubove postavlja se i pitanje klupskih članarina. Mjesečne članarine u zagrebačkim karate klubovima se uglavnom kreću od 200 do 300 kuna. U Bushidu mjesečna članarina iznosi 100 kuna, s tim da ostali članovi uže obitelji ne plaćaju članarinu.
 
Zbog takve izrazito socijalne odluke o mjesečnoj članarini trpim stalne kritike kolega iz drugih karate klubova, jer su njihove članarine 2 do 3 puta veće. Smatraju da Bushido osobito zbog zadnjih godina odličnih rezultata treba imati znatno višu članarinu. Kolege smatraju da oni obučavajući djecu karateu puno daju i da to puno vrijedi, te da trebaju roditelji to i platiti.
 
Međutim, moja razmišljanja su potpuno drugačija. Prenoseći karate i njegove vrijednosti članovima kluba dajemo puno i to je stvarno velika vrijednost koja se ne može izraziti novčano. Karate nisu samo znanje i vještina, već i moralne vrijednosti i način života. To nema cijenu.
 
Osim toga, karate nismo izmislili mi, već je i nama karate i njegove vrijednosti prenesen putem naših trenera, seminara stranih trenera i literature. Naplaćivati to ili dobar sportski rezultat kluba nije lako odrediti cijenu.
Sportski rezultat postižu sportaši kluba zahvaljujući svojim dobrim predispozicijama, trudu, motiviranosti, hrabrosti, inteligenciji i sl., trudu i zalaganju roditelja, uvjetima u kojima klub djeluje, te naravno velikim dijelom i znanju i zalaganju trenera kluba.
 
Što je članarina? Da li je to cijena kojom plaćate sve gore navedeno? Za mene, članarina je doprinos člana kluba poboljšanju materijalnih uvjeta kluba koji su neophodni da bi klub mogao egzistirati na određenom nivou. Taj iznos ovisi o brojnosti članstva, te programa koji klub želi realizirati. Mislim da smo u Bushidu postigli maksimalni učinak s minimalnim sredstvima, jer uz najnižu članarinu u Zagrebu imamo najveći program rada, te u mlađim uzrastima (7 – 14 godina starosti) najbolji sportski rezultat među zagrebačkim karate klubovima.
 
Kao zaključak onima koji kažu da ono što malo platiš – malo i vrijedi, možemo odgovoriti da je u tom slučaju Bushido velika iznimka od pravila! Ponosni smo na to!
Bushido - Klub za pobjede!