37/2010. UPISI na karate

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

13-19.09.2010.

Počela je nova školska godina. Uobičajeno da početkom školske godine roditelji, između ostalog, traže prigodne vannastavne aktivnosti za svoju djecu. Uz strane jezike i glazbene škole najtraženije su sportske aktivnosti.
To je i razumljivo jer danas djeca previše vremena provode sjedeći (nastava u školi, pisanje zadaća kod kuće, gledanje televizije, te sve više vremena djeca provode pred svojim osobnim računalom), a sportskim aktivnostima organizam jačamo i time unaprijeđujemo svoje zdravlje.

Zašto izabrati karate? Karateom se može baviti svaka osoba, bez obzira na svoju dob i trenutne tjelesne mogućnosti. Bavljenje karateom ne donosi nikakve štetnosti po organizam (neki sportovi donose i neke negativne posljedice po zdravlje). Karate je jedan od najboljih sportova za razvijanje koordinacije, a izuzetno se razvijaju brzinske sposobnosti, elastičnost i snaga. Zdravlje je samo jedan od razloga zašto dijete upisati na karate.

Socijalni razlog. Mnoga djeca nemaju brata ili sestru. Dolaskom u Klub ostvaruju kontakte s drugom djecom i stvaraju se velika prijateljstva. Djeca niže dobi u okruženju vršnjaka nauče ostvarivati komunikaciju koja je jako bitna za njihov daljnji razvoj. U Klubu se stvara i osjećaj zajedništva, zajedničkih želja, uspjeha, a ponekad i neuspjeha koji u prijateljskom okruženju više nisu tako strašni, pa su motivirajući za dodatni trud kako bi drugi put bili uspješniji.

Vježbanjem karatea kod djece razvijamo disciplinu, odnosno odgovorno ponašanje prema drugim osobama, prema radu i općenito prema okolini. Napredovanjem u karate vještini dijete uviđa koliko je korisno potruditi se i zalagati jer nakon određenog vremena dolaze plodovi uloženog.

Karate je sport u kojem se udarci koji se zadaju partneru moraju kontrolirati i ne smiju nanositi niti najmanju povredu, tako da se vježbajući karate stječe odlična kontrola nad svojim tijelom, ali se time i odgajaju vježbači da moraju biti maksimalno pažljivi prema drugoj osobi i ne nanositi joj bol. U karate su ugrađena visoka moralna načela koja od nas zahtjevaju da budemo dobri prema drugim osobama i svojoj okolini.

Naravno, da uz sve gore navedeno djeca trenirajući karate provode korisno svoje slobodno vrijeme i uz to stječući nove prijatelje ugodno se i zabave.

Roditelji, zar to nije dovoljno da se odlučite za karate?!

Bushido - Klub za pobjede!