03/2011. EKIPE

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

17-23.01.2011.

Karate je individualni sport, s izuzetkom natjecanja u katama ekipno i borbama ekipno. Kata ekipno je pravo ekipno natjecanje, dok ekipno borbe i nije pravo ekipno natjecanje jer ekipni rezultat čini zbroj pojedinačnih mečeva.

Kate ekipno. U ekipnom izvođenju kate sudjeluju 3 natjecatelja istog dobnog razreda i istog spola. Prilikom izvođenja kate sva tri člana ekipe moraju sve pokrete izvesti istovremeno. Uz odličnu sinhronizaciju izvedbe, što je od izuzetnog značaja za ocjenjivanje rada ekipe, članovi ekipe moraju iskazati i sve druge kvalitete izvedbe (tehnika, snaga, brzina, kime, usmjerenost, zanshin…).

Kod izbora članova ekipe treneri imaju dosta poteškoća. Ograničeni su mogućnošću izbora jer moraju imati tri kvalitetna pojedinca istog spola i dobi. Uz fizičke kvalitete, potrebno je uskladiti psihičke i karakterne crte članova ekipe. Temperamenti, osobito djece, su različiti i nije ih lako uskladiti. Određivanje središnjeg člana ekipe (ekipa radi u formaciji trokuta) ponekad može dodatno zakomplicirati situaciju, jer se ta pozicija (nepravedno) smatra važnijom od ostale dvije.

Kata ekipe, radi što veće (vizualne) ujednačenosti, odlučuju se i za dodatne efekte, kao npr. iste frizure, ista vrsta kimona i sl. Uz to pokušavaju se dodatno istaknuti (dopasti sucima) posebnim ceremonijalom ulaska u borilište (koraci, ritam), posebnim poklonom, tj. postići što veću tetralnost.

Za juniorske i seniorske ekipe u borbi za medalje obvezan je bunkai (prikaz primjene kate). Pošto je, za razliku od kate, u bunkaiu dozvoljena i sloboda kreiranja izvedbe, tu dolazi do još većeg posezanja za specijalnim efektima (izvođenje salta, neuobičajenih atraktivnih tehnika, požrtvovanih padanja, u borbi zabranjenih tehnika i sl.). Usprkos svemu tomu, bunkai bi morao sadržavati realan prikaz tehnika iz kate.

Borbe ekipno. Mušku ekipu čine 5 natjecatelja, a žensku 3 natjecateljice. Natjecatelji u ekipi nastupaju u apsolutnoj kategoriji (bez obzira na svoju težinu). Svaki trener odredi i prijavi natjecatelje određenim redoslijedom, te oni tim redoslijedom izlaze i bore se s natjecateljem istog rednog broja iz suparničke ekipe. Na kraju svih pojedinačnih mečeva zbroji se broj pobjeda i odredi ekipni pobjednik. U slučaju neriješenog rezultata pobjednik se određuje temeljem broja postignutih bodova u svakoj borbi. Ukoliko je i to neriješeno onda se radi dodatni meč između predstavnika ekipa.

Kod borbi ekipno značajna je uloga trenera kako postaviti redoslijed natjecatelja pokušavajući predvidjeti redoslijed protivničkih natjecatelja. Tu ima dosta taktičkih mogućnosti i potrebno je veliko iskustvo trenera, te dobro poznavanje svojih i protivničkih natjecatelja. Uloga svakog natjecatelja u ekipi je izuzetno bitna i taktički vrlo zahtjevna, jer je ovisna i o kretanju rezultata tijekom ekipnog meča. Ako rezultat krene nepovoljno, natjecatelji koji nastupaju kasnije moraju dostizati rezultat, a to je vrlo nezahvalno, a ponekad odudara i od načina borenja dotičnog natjecatelja.

U svakom slučaju ekipni mečevi u borbama imaju izuzetnu draž, prepuni su emocija i obrata rezultata, a veća je i požrtvovnost natjecatelja jer se ne bore samo za sebe, već i za ekipu.

Bushido - Klub za pobjede!