02/2011. BORBE

Piše: Slobodan Pupovac, glavni trener

10-16.01.2011.

Karate je borilačka vještina (ili sport). Kroz vježbanje karatea učimo kako se obraniti od napadača. Samoobranu provodimo koristeći svoje tijelo kao oružje, služeći se raznim karate tehnikama (blokadama, udarcima, polugama, bacanjima i sl.). Karate kao vještinu koristimo isključivo za potrebe samoobrane ili obrane drugih koji su napadnuti.

Karate borba kao sport je nastala poslije II. Svjetskog rata i nešto je drugačija od karate vještine. Svaki sport se mora odvijati po nekim pravilima, pa tako i sportska borba ima svoja stroga pravila kojih se sportaši moraju pridržavati. Radi sigurnosti sportaša zabranjene su tehnike koje mogu biti opasne za sportskog rivala (udarci laktom, koljenom, vršcima prstiju ili glavom), zabranjeni su udarci u neke dijelove tijela (genitalije, zglobove), zabranjeni su nepravilni udarci, zabranjeni su snažni udarci koji ozljeđuju suparnika, zabranjena su opasna bacanja, zabranjena su gušenja, zabranjena su nekontrolirana ponašanja…

Za sportsku borbu ograničeno je vrijeme trajanja borbe. Ograničen je prostor na kojem se odvija borba. Propisana je zaštitna oprema za borce (štitnik za zube, rukavice, štitnici za stopala i potkoljenice, za kadete još je potreban štitnik za trup i zaštitna maska). Borba se odvija na mekoj podlozi (tatami) koja ublažava udarac o podlogu (padovi, bacanja). Određen je glavni sudac u borilištu koji brine da borba ne poprimi neželjeni tijek, odnosno da se sportaši ne počnu boriti kršeći pravila sporta.

Karate borba (samoobrana) je krajnji cilj obuke karate vježbača. Svi prethodni procesi obuke (jačanje tijela, učenje tehnika i kate) su u funkciji pripreme vježbača za efikasnu borbu (samoobranu ili sportsku borbu). Borba kao sportska disciplina je dosta različita od kata natjecanja. Tu, za razliku od kata, pred sobom imamo realnog protivnika sa svim njegovim vrlinama i manama. Natjecatelj (zbog realnog protivnika) mora imati daleko veću hrabrost nego natjecatelj u katama. Za natjecannje u borbama moramo biti izuzetno dobro psihički spremni, a inteligencija je jedan od najvažnijih faktora uspješnosti borca. U borbi svake sekunde situacija se mijenja i moramo se prilagoditi trenutnoj situaciji, te dati najbolji odgovor na protivnikovo djelovanje. Dobrom taktikom borenja često tehnički i fizički slabiji protivnik može pobijediti. Bodovni gubitak tijekom borbe, može se nadoknaditi, pa nerijetko čak i u zadnjim sekundama borbe. Trener uz borilište, dobrim savjetima može pomoći natjecatelju da kvalitetnije odradi borbu.

Trenažni proces borca je drugačiji nego kata natjecatelja. Puno se radi u parovima i s rekvizitima, pa je trening puno zabavniji od kata treninga. Borbena tehnika je nešto drugačija od kata tehnike (iako je kata tehnika dobra podloga za borbenu tehniku). Traže se nešto drugačije fizičke predispozicije, odnosno drugim prioritetom. Za borca je važna dobra koordinacija, brzina, preciznost, izdržljivost i eksplozivna snaga. Jednako tako prioritet su inteligencija i hrabrost.

Iako su jači udarci u karate sportu zabranjeni, do njih ipak dolazi. Uzrok su nekontrola suparnika ili naša nepažnja. Zbog toga borci moraju imati dobru toleranciju na bol i izgrađenu kulturu ponašanja da ne djeluju afektivno na dobiveni udarac, jer je on najčešće nenamjerno zadan.

Odluka o nastupu u borbama treba biti donesena (za mlađe uzraste) u dogovoru trener-roditelj-natjecatelj. Odlazak na natjecanje u borbama je veliki izazov za natjecatelja, jer tu najbolje testira svoju hrabrost i karate znanje koje je stekao. Za kvalitetnog borca je izuzetno važno iskustvo, te je zbog toga bitno da redovito nastupa kako bi brže napredovao.

Na kraju, bitno je znati gubiti borbe. Porazom nismo posramljeni, to nije tragedija, to je put učenja i napretka do prvih pobjeda. Isto tako pobjedom nismo “zgazili” protivnika, već smo u toj borbi pokazali više od njega, a pobjeda ne znači da smo bili savršeni i da više nemamo što naučiti, dapače, to je tek jedna (uspješna) lekcija od tisuća koje nam predstoje.

Bushido - Klub za pobjede!